Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.03.2011 15:36 - Реквием за Имотния Пазар в България
Автор: nasofr Категория: Бизнес   
Прочетен: 9230 Коментари: 26 Гласове:
4

Последна промяна: 23.04.2013 11:29


яжте ми кура щом не мога да трия блогове от този сайт

вкусно ли е?




Гласувай:
4



1. nasofr - дааам
08.03.2011 14:38
Това е пост, който нахвърлях преди няколко дни и постоянно допълвам. Ще се радвам да чуя коментар и разумни приказки от всеки.
цитирай
2. анонимен - Казваш: Доводът че "земя не се ...
09.03.2011 09:32
Казваш: Доводът че "земя не се произвежда вече" не може да се обори.
Аз пък казвам: Може! Вярно, че земя не се произвежда вече, но земя за ЖИЛИЩНИ нужди, особено в слабонаселена страна като България, има повече от достатъчно. Недостиг на земя (повтарям - за ЖИЛИЩНИ нужди) има на много малко места в света. Например Хонг Конг, Сингапур и може би Япония. Навсякъде другаде става въпрос за "най-обикновено" безхаберие от страна на градоначалниците и породена от това спекула.
цитирай
3. nasofr - съгласен
09.03.2011 11:08
"земя не се произвежда вече" е довод за мнооого дългосрочен план (200+ години) и когато го видите в "анализите" на "специалистите" да си правите сметката за качеството на статията.
В близко бъдеще имаме отрицателен приръст на населението от 60 000 на година, демографията се променя като процентът на ромите расте (т.е. процентът на потенциалните клиенти намалява), кредитирането е затруднено дори на чуждите пазари (та не чакайте британците с парите да дойдат скоро). На фона на тези тенденции, дори администрацията да се опита да върти номера със земята зонирана за жилища... това ще е капка в морето и скоро не очаквам такива трикове на ненаялите се.
Демографските тенденции бяха катастрофални и 2007-ма година, но никой не ги коментираше, а се продаваха апартаменти в София на цени като в Orange County.
цитирай
4. анонимен - МАХАЛОТО
11.03.2011 14:03
Друже,

имаш право на всякакви мнения , НО пазарите са като махалото - винаги има две крайни състояния но Махалото винаги се стреми към средното.
След което от средното с помощ отива до крайното , после пак... и пак....

"Невидимата" ръка го засилва от едното състояние към другото , след това го спира и го пуска обратно ТОЧНО когато ТЪЛПАТА вярва че ще продължи още по -нататък !

индикации за реверсията при ИМОТИТЕ има от септември 2010 но малцина ги усещат - тълпата иска да стои неподвижно , но тълпата има право само да е съгласна.
тълпата иска евтино , тълпата не знае че няма безплатна софра.

Тук няма никаква математика , формули,счетоводство.........има само човешка глупост-тя движи пазарите.
----------
какво би се случило ако тълпата знаеше кога реверсира пазара ???
същото,което би се случило ако всички знаят печелившите числа от ТОТОТО предварително.
цитирай
5. nasofr - реалната цена е целта на дискусията тук
11.03.2011 14:18
Дали цените ще вървят нагоре или надолу е повлияно от много фактори и не само глупостта играе тук.
Целта ми е да накарам хората да мислят каква е реалната цена на имотите, пък нека си вървят нагоре. Аз не мисля, че през 2011 е реално да се покачват с оглед на написаното от мен.

Само да изкоментирам, че числата от тотото в БГ се знаят ;) а пазара на имоти е много по-голям и на някои хора им се ще да го контролират, но не могат. За това те се опитват да го манипулират по много елементарен и калташки начин.

Всеки да си прави сметката. Аз обичам езика на фактите и чакам обективни такива от другите.
цитирай
6. анонимен - "Значи банките вдигат лих...
21.03.2011 16:18
"Значи банките вдигат лихвите защото им изтънявал финансовия ресурс, но ако искаш да им помогнеш като си погасиш предсрочно, те ще те накажат!" - наказват, щото като покриеш голяма част от главницата, ти я покриваш с доста по-ниска лихва от договорената за самия кредит, т.е. вземаш им от печалбата. Забележи, че повечето погасителни планове са на анюитетни вноски, при които връщаш в началото повече лихва и по-малко главница и ако се покрие дължимата главница в началото на кредита (примерно на 3-тата година), банката изпада в див ужас.
цитирай
7. анонимен - срс
21.03.2011 17:28
Браво! Най сетне някой да желае да говори с факти, а не с наместени проценти! http://www.banker.bg/?Issue=924&Section=51&Category=1&Article=44046
"Без съживяване на потреблението икономиката няма да тръгне"
Давам ти линк за едно интервю на шефката на ДСК. Доста объркана ми се вижда! Мисля че много можеш да изстискаш от него и да изкоментираш. Айде със здраве!
цитирай
8. nasofr - до 6 и 7
21.03.2011 19:31
разбира се, "банката изпада в див ужас" защото и е сладко с лихвите и въобще не иска да и връщаме предсрочно, така че не би трябвало да вдигат лихвите въобще!

статията сигурно е хубава, но искат абонамент, така че за сега ще пропусна офертата :)
цитирай
9. анонимен - срс
22.03.2011 13:32
От сряда до петък е безплатно. Ето ти част от него:

""Без съживяване на потреблението икономиката няма да тръгне
Виолина Маринова, председател на УС и главен изпълнителен директор на "Банка ДСК", пред в. "БАНКЕРЪ"


Защо умерен? Това ми звучи като прикрит песимист?

- Не, аз по принцип съм си оптимист. Няма как да е иначе, защото ако няма ръст на икономиката, няма да има подобряване на качеството на банковите кредити и нашият бизнес ще страда. За да бъда обаче пълен оптимист,трябва да има някакви положителни индикации при обслужването на заемите. За съжаление не виждам такива както при корпоративните кредити, така и при тези за гражданите. Има някакво слабо задържане на ръста на проблемните заеми, но не знам дали това е тенденция, или временно явление. Съмненията ми са породени от факта, че българската икономика е базирана предимно на потреблението вътре в страната. Затова износът може наистина да расте, но когато потреблението се свива, икономиката доста трудно ще излезе от депресията, в която се намира. Това си личи и ако погледнем отделните сектори, които формираха по-голямата част от брутния вътрешен продукт - услугите, хотелиерството и строителството, които не дават индикация, че ситуацията в тях се подобрява. Индиректно това се потвърждава и от движението на ипотечните кредити. През януари и февруари търсенето им е много малко. А всички знаят, че има голям брой сгради, чието изграждане е финансирано от банките, но собствениците им не могат да намерят купувачи за апартаментите или офисите. Казано по друг начин, няма търсене, тъй като дори и платежоспособните клиенти са несигурни в бъдещето и се притесняват дали ще разполагат със сегашните си доходи и през следващата година, които им позволяват да обслужват един ипотечен заем. Няма предсказуемост. Което води до несигурност сред фирмите и гражданите. А това означава, че нещо не е наред..."
цитирай
10. анонимен - Вдигат лихвите по няколко причи...
22.03.2011 17:54
Вдигат лихвите по няколко причини:
1. Алчност
2. Алчност
3. Мъгляви обяснения за риска под които прозира още повече алчност :)))
цитирай
11. nasofr - за поведението на банките
22.03.2011 18:44
до 9, мерси ще гледам да я прочета тия дни, Банкеръ е добър бизнес вестник...

На търговете за отнети имоти банките са купили 10% от реализираните продажби за последната 1 година!!!!!
Това значи че банките ЗНАЯТ / ВИЖДАТ че имотите още ще вървят надолу и се опитват да издърпат имоти от продажба. Това те не могат да правят до безкрай и в един момент може да се стигне до втори срив на цените! Директорът на "Банка ДСК" добре казва (коментар 9), че има много инвеститори, все още непродали имотите си, но са изхарчили заемите за строеж. Банките сега ги търсят за кредитите (не много усърдно де), а те теглят нови кредити да погасяват старите. Инвеститорите имат имоти, начи теглят ипотечни кредити да задържат положението и ето ви от къде може да идват мижавите 10 ипотечни кредита на месец, на базата на които ми се правят ПОДВЕЖДАЩИ статистики!

При лудата инфлация на малката потребителска кошница, потреблението ще се свива и тази година, лихвите ще се качват, а проблемните кредити ще ръстат (директоршата си го казва).
цитирай
12. анонимен - Едно интересно сравнение
25.05.2011 11:43
Наскоро във форума на investor.bg излезе материал, който казваше, че за една година са раздадени около 4'000 нови ипотечни кредита - http://www.investor.bg/news/article/117040/122.html . В същото време, според НСИ, жилищата пуснати в експлоатация за последната година са около 16'000 - по около 4'000 на тримесечие (съвпадението в числата е случайно) - http://www.nsi.bg/otrasal-eventbg.php?n=784&otr=20 . Колко са "старите" жилища на пазара не се знае, но като нищо може да са поне още толкова. Т.е. излиза, че на един ипотечен кредит се падат по 4-8-10 жилища. Т.е. предлагането надвишава търсенето 4-8-10 пъти. Пъти!!! А за един пазар едва ли има нещо по-важно от съотношението между търсенето и предлагането. Накратко - понеже изглежда НСИ крие данни - поне на първо отваряне намерих данни само за последното тримесечие, ако ти се рови, може да потърсиш точните данни (тези 16'000 са приблизителни) и да дадеш по-точно сравнение. Също така, този показател - брой ипотечни кредити към новопостроени жилища може да се следи текущо за да се вижда реалното съотношение между търсенето и предлагането (с уговорката, че не всички ипотечни кредити са за закупуване на ново жилище, но поне горе-долу).

Поздрави!
цитирай
13. nasofr - Обективно мнение (до предишния коментар)
25.05.2011 13:42
За точните цифри не съм си правил труда да ги следя, но като имам време ще го погледна обстойно въпроса.

Последната ти вметка е мнооого точна и не знам защо така плахо и м/у другото я споменаваш. Аз ще ти кажа, че доста от новите ипотечни кредити са на хора изплащащи стари задължения и ипотекиращи ниви/селски къщи/та дори и собствените си домове. С ръка на сърцето ще отбележа обаче, че знам и за 2 реални покупки на жилище с ипотечен кредит от началото на годината на хора в ИТ сферата. Това е когато говорим за частни лица, за фирмите нещата стоят по подобен начин. Износът се активизира, но това засяга малък процент от фирмите, другите още са на гилотината и се борят.

Ситуацията е такава, че оборотите на пазара ни се представят като малки, а те реално са нищожни :)

Успех!
цитирай
14. анонимен - miro22
31.05.2011 08:47
Много , много добър анализ ! Рядко някъде срещам така добре обосновани тези . Ще продължавам да следя Разговора . :) Само това - с 15-те хиляди си е малко стрелба в небето :) Успех !
цитирай
15. анонимен - az
02.01.2012 16:50
Само да спомена, че преференциални лихви за банкови служители има и тук.

Лихвите са различни за различните банки, но има и дооста ниски. Можеш спокойно да се огледаш наоколо за информация.В България намирането и през познати/приятели хич не е трудно
цитирай
16. анонимен - payday loans online 748 1258
18.10.2012 07:56
<a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#9929>payday loans online</a> - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#935>payday loans online</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#289 payday loans online
цитирай
17. анонимен - buy kamagra cheap 11570
20.10.2012 03:32
<a href=http://orderkamagranow.com/#pllpq>buy kamagra cheap</a> - <a href=http://orderkamagranow.com/#lkxsf >cheapest kamagra</a> , http://orderkamagranow.com/#fuvha buy kamagra cheap
цитирай
18. анонимен - levitra online without prescription 14358
20.10.2012 08:50
<a href=http://orderlevitrahere.com/#wbdgd>levitra online</a> - <a href=http://orderlevitrahere.com/#zssas >buy levitra online</a> , http://orderlevitrahere.com/#enkof buy levitra
цитирай
19. анонимен - cheap viagra online 8528
20.10.2012 15:51
<a href=http://ordercheapviagrahere.com/#zvcac>viagra online without prescription</a> - <a href=http://ordercheapviagrahere.com/#rxqzs >viagra 120 mg</a> , http://ordercheapviagrahere.com/#lrudn generic viagra
цитирай
20. анонимен - cialis without prescription 4904
21.10.2012 02:13
<a href=http://ordercheapcialishere.com/#sfkce>cheap cialis</a> - <a href=http://ordercheapcialishere.com/#fxphv >cialis without prescription</a> , http://ordercheapcialishere.com/#ifqky generic cialis
цитирай
21. анонимен - buy cialis online 961 12466
23.10.2012 22:17
<a href=http://buycialisonlinesafe.com/#18126>cialis online</a> - <a href=http://buycialisonlinesafe.com/#3024>buy cialis online</a> , http://buycialisonlinesafe.com/#21034 buy cialis online
цитирай
22. анонимен - payday loans 700 2504
23.10.2012 23:33
<a href=http://paydayloansveryquickly.com/#13421>payday loans</a> - <a href=http://paydayloansveryquickly.com/#11569>payday loans</a> , http://paydayloansveryquickly.com/#20905 payday loans
цитирай
23. анонимен - cheap cialis 14960
24.10.2012 03:26
<a href=http://cialisstorehere.com/#qccea>buy cialis</a> - <a href=http://cialisstorehere.com/#rhxzj >cheap cialis</a> , http://cialisstorehere.com/#wkgmy cheap cialis
цитирай
24. анонимен - generic viagra 9352
24.10.2012 08:46
<a href=http://viagrastorehere.com/#spgfd>buy viagra</a> - <a href=http://viagrastorehere.com/#mhqbq >buy viagra online</a> , http://viagrastorehere.com/#thdwf generic viagra
цитирай
25. анонимен - buy levitra 7247
24.10.2012 15:05
<a href=http://levitrastorehere.com/#mqjpt>generic levitra</a> - <a href=http://levitrastorehere.com/#huhdi >generic levitra</a> , http://levitrastorehere.com/#tdsml cheap levitra
цитирай
26. анонимен - kamagra online 19376
24.10.2012 22:54
<a href=http://kamagrastorehere.com/#pmpxv>buy kamagra online</a> - <a href=http://kamagrastorehere.com/#wijxv >kamagra online</a> , http://kamagrastorehere.com/#kcoir buy kamagra
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nasofr
Категория: Други
Прочетен: 25210
Постинги: 4
Коментари: 29
Гласове: 5
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930